Shiatsu is een combinatie van de woorden “Shi”en “Atsu” wat “vinger” en “druk” betekent. Dit maakt dat shiatsu een drukpuntmassage is, ook wel acupressuur genoemd.
Het is een oude Japanse acupressuur techniek, gebaseerd op een Oosterse filosofie, die
later ook in de Chinese cultuur werd ingeburgerd.
De filosofie gaat er van uit dat alles wat zich tussen hemel en aarde bevindt energie bevat, dus ook mens en dier. Deze energie circuleert doorheen het lichaam, net zoals bloed en lymfe doorheen gans het lichaam circuleren.
Bij Shiatsu gaat men aan de hand van vingerdruk en stretchtechnieken de energiebanen beïnvloeden.
Op deze energiebanen liggen namelijk specifieke drukpunten die energieprikkels doorgeven aan bepaalde organen, weefsels en delen van het lichaam.
Doordat het lichaam geprikkeld wordt, kan er een corrigerend effect opgewekt worden.
Bijvoorbeeld: een rug die scheefgroei vertoont, kan op basis van het juist doorsturen van de juiste energieprikkels zichzelf corrigeren.
Oosterse Filosofie
Shiasu komt verder uit een Oosterse filosofie.
Deze filosofie vertrek vanuit “De cirkel van de natuur” en vanuit “Yin & Yang”.
Bij De cirkel van de natuur vertrekt men vanuit de visie dat het leven bestaat uit 5 elementen, vaak ook 5 fasen of 5 bewegingen genoemd.
Elk element wordt voorgesteld zoals een seizoen en staat voor specifieke organen en de er aan gerelateerde energiebanen.
Elk element heeft ook zijn specifieke kenmerken en eigenschappen die bovenkomen indien een element in balans is, of juist in onbalans is.
Ieder mens en elk dier heeft deze vijf elementen in zich. Het is enkel door wat het lichaam meemaakt, dat het ene of het andere element meer de bovenhand zal nemen.
Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in karakter of de omgeving waar men in vertoeft.Yin & Yang vertegenwoordigen de twee universele veldkrachten die alle leven onderbouwen. Deze twee krachten zijn verschillend van elkaar, maar in elk stukje yin zit een stukje yang, wat er op neerkomt dat de twee niet zonder elkaar kunnen. (tegenovergesteld maar toch complementair)
Je kan yin en yang bezien als een evenwichtige weegschaal: als het yin gedeelte even groot is als het yang gedeelte dan is het lichaam in balans.